Op 20 maart 2014 hebben de universiteiten van St. Maarten, Curacao en Aruba en het Instituto Pedagogico Arubano de samenwerkingsovereenkomst – UniCarib – ondertekend die mede tot stand is gekomen op initiatief van Maestro Kompas. Doel van het samenwerkingsverband is om het onderwijs en onderzoek in de Caribische regio, in de breedst mogelijke zin, te versterken. Aan de ondertekening werd op originele wijze voldaan door de rectoren, respectievelijk de president en de directeur. Een uniek moment, want iedere partij ondertekende op eigen locatie via online beeldverbinding waarna het werd doorgezonden. Alle instellingen legden het moment van ondertekening zelf vast.

 

unicarib

Inhoud samenwerking partners

De overeenkomst is gericht op het onderzoeken van samenwerkingsmogelijkheden rond nieuwe onderwijs- en onderzoeksprogramma’s, waarna deze meer geconcretiseerd gaan worden. 
Daarnaast  is de intentie om samen te werken bij het verzorgen van trainingen voor personeel, onderwijs aan studenten, en het verbeteren van wetenschappelijke en technische prestaties met betrekking tot ICT, E-learning en bibliotheekfunctionaliteiten.

Samenwerking Maestro Kompas

Een eerste concreet project van UniCarib is om in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de Open Universiteit Nederland – de trekkers van het project Maestro Kompas – het traject te verzorgen waarbij on(der)bevoegden leraren in het onderwijs in Caribisch Nederland worden geprofessionaliseerd te verzorgen. De opleidingen worden via het concept van blended learning (een combinatie van online en contactonderwijs) aangeboden. Dit maakt dat studenten kunnen studeren op afstand, vanuit hun eigen omgeving, maar in interactie met docenten en studenten. Bovendien wordt met Maestro Kompas onderzocht of dit scholingsaanbod vanuit een digitaal platform structureel in de regio kan worden aangeboden.

UniCarib website

In de loop van 2015 zal via een afzonderlijke UniCarib website meer informatie over nieuwe initiatieven en over de samenwerking met Maestro Kompas beschikbaar komen.