Geplaatst op 31 augustus 2014 door Johannetta in , .

Sita Zabarkhan en Rob van de Vechte geven vanuit verschillende achtergronden al enkele jaren les op de mbo-afdeling van de Scholengemeenschap Bonaire. In het kader van het programma Maestro Kompas zijn ze nu ook bezig met de cursus Pedagogisch Getuigschrift bij de Bonaire dependance van de University of Curaçao. Het eerste jaar is net achter de rug en na een welverdiende vakantie zijn ze weer uitgerust begonnen met school en aan het laatste jaar van deze cursus.

Sita komt oorspronkelijk uit Suriname, geboren in het distrikt Marowijne, in het bauxietstadje Moengo. In Suriname werkte ze als docent boekhouden en bedrijfscalculatie, onder andere aan de Hogeschool voor Bedrijfswetenschappen. Ze werkte daar ook enige tijd voor het ministerie van Financiën. Ze woont sinds 2011 op Bonaire.

Rob komt uit Alphen aan den Rijn in Nederland. Hij woont al sinds 2001 op Bonaire. Hij heeft een technische achtergrond, elektrotechniek. Na zijn schoolopleiding heeft hij vele verschillende banen gehad omdat hij niet echt wist wat hij nu leuk vond. Sinds 1987 tot 2011 was hij vooral actief in de automatisering. Eerst bij een dealer en een distributeur, daarna werkte hij als zelfstandige als ontwikkelaar van databasesystemen en docent voor computeropleidingen. In 2010 is hij als docent bij de SGB begonnen met het verzorgen van de opleiding voor duikinstructeur.

Hij heeft hiervoor gekozen omdat hij een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van Bonaire. Met de duikopleiding kan hij de jeugd een kans geven op een baan in de grootste industrie van Bonaire, het toerisme. Zijn liefde voor het duiken is hierin ook een drijfveer.

Na ruim 20 jaar als zelfstandige valt het niet mee om in het onderwijs te werken, heeft hij gemerkt. Als je gewend bent dingen snel en doortastend te regelen krijg je vaak de deksel op je neus. Aan de andere kant is het contact met collega’s erg leuk. Dat mis je weer als je voor jezelf werkt. En natuurlijk is het ook prettig om meer vrije dagen te hebben.

WP_0001402-1-e1409509598730Het werken met mensen is ook wat Sita motiveert. Ze deelt graag haar kennis met de studenten en de werksfeer op het mbo ervaart ze als stimulerend, zeker wanneer ze te maken heeft met gemotiveerde studenten. Wel zijn er soms extra drukke periodes en dan moet je van alles en nog wat tegelijk doen. Daardoor kan ze zich niet altijd ten volle inzetten voor de studie bijvoorbeeld. Dat vindt ze wel jammer, want net als Rob, vindt ze de stof erg interessant. Rob geeft aan dat veel voor hem nieuw is en dat hij het in de lessen goed kan gebruiken.

Sita’s dag begint al vroeg omdat vóór 7 uur voor haar gezinsleden de broodbakjes klaar moeten staan. Wanneer ze uit school komt, doet ze het huishoudelijk werk en twee keer in de week gaat ze dan naar les. Ze is dan ook soms tot laat in de nacht bezig met de studieopdrachten, zoals voor het vak Technology in the Classroom waar ze nog laat in de avond op het discussieforum haar bijdragen leverde.

Rob is veel onderwater te vinden als hij niet met studie bezig is. Na het ontbijt met zijn gezin, drinkt hij nog een kop koffie met de collega’s op school en geeft dan eerst de theorielessen. Daarna maakt hij met zijn studenten vaak twee duiken die vervolgens worden geëvalueerd.

Voor beiden geldt dat ze hun werkplek dit jaar ook als stageplaats zullen gebruiken. Daar zullen ze met de frisse inzichten van hun PG cursus ook hun collega’s kunnen stimuleren om zich te blijven ontwikkelen.